לקביעת פגישה

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    מינוי אפוטרופוס

    לאפוטרופסות תפקיד מכריע בהבטחת רווחתם והגנתם של אנשים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם מסיבות שונות, כגון בעיות כרוניות, הידרדרות פתאומית או גיל.
    מאמר זה יבחן את סוגי האפוטרופסות, מי יכול להתמנות כאפוטרופוס ומהו התהליך של מינוי אפוטרופוס.

    סוגי אפוטרופסות

    ישנם ארבעה סוגים עיקריים של מינוי אפוטרופוס, לכל אחד מהם היקף ואחריות ייחודיים:

    1. מינוי כללי: האפוטרופוס ממונה על כל ענייניו של האדם, הן האישיים והן הקשורים לרכוש. מינוי זה הוא הנפוץ ביותר.
    2. מינוי לענייני רכוש: אפוטרופוס הממונה על ענייני הרכוש של האדם אחראי לניהול ענייניו הכספיים והקשורים לרכוש.
    3. אפוטרופוס לעניינים אישיים: אפוטרופוס הממונה על עניינים אישיים (שבעבר כונה "מינוי לגוף") חייב לטפל בצרכיו הלא-רכושיים של האדם, לרבות עניינים רפואיים, מקום מגורים, תעסוקה, חיים חברתיים ופעילויות פנאי.
    4. מינוי אפוטרופוס לעניין מסוים: סוג מינוי זה הוא למטרה מסוימת, כגון קבלת החלטה בנוגע לניתוח רפואי או החלטה כספית.

    מי עשוי להזדקק לאפוטרופוס

    אנשים שעשויים להזדקק לאפוטרופוס כוללים:

    1. אנשים חסרי כשירות משפטית: אנשים שהוכרזו על ידי בית המשפט כחסרי כשירות משפטית עשויים להזדקק לאפוטרופוס שיטפל בענייניהם.
    2. קטינים ללא הורים כשירים: קטין (מתחת לגיל 18) שהוריו נפטרו, הוכרזו כחסרי כשירות או נקבע שאינם מסוגלים למלא את חובותיהם כהורים, עשוי להזדקק לאפוטרופוס.
    3. מבוגרים עם צרכים מיוחדים: מבוגר עם צרכים מיוחדים שאינו מסוגל לנהל את ענייניו עשוי להזדקק לאפוטרופוס.
    4. קשישים: אדם מבוגר שמגיע לנקודה שבה הוא אינו יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות בעצמו עשוי להזדקק לאפוטרופוס.
    5. חולים מאושפזים שאינם מסוגלים לקבל החלטות: חולה שנבדק ונמצא שאינו מסוגל להביע דעה לגבי ביצוע הליך רפואי בעצמו עשוי להזדקק לאפוטרופוס.

    מי יכול להגיש בקשה למינוי אפוטרופסות ?

    בן/בת הזוג או קרובי משפחה של אדם שאינו יכול לנהל את ענייניו יכולים להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס עבורו.

    כיצד מגישים בקשה למינוי אפוטרופוס

    יש להגיש בקשה בכתב לבית המשפט לענייני משפחה במחוז מגוריו של האדם שלגביו מבוקש המינוי.

    אלו פרטים יש לכלול בבקשה למינוי אפוטרופוס:

    • שמו של האדם שמבקשים למנות לו אפוטרופוס, מספר זהותו, ואת שמותיהם של בני המשפחה מדרגה ראשונה של האדם ופרטי ההתקשרות איתם (ככל שידוע למבקש).
    • הנימוקים לצורך למנות אפוטרופוס, תוך התייחסות לעניינים הספציפיים אותם מבקשים למסור לטיפול האפוטרופוס ומשך זמן המינוי המבוקש.
    • עמדתו של האדם שמבקשים למנות לו אפוטרופוס, ואם לא ניתן להשיג את עמדתו, יש לנמק מדוע לא ניתן היה להשיג אותה.
    • פירוט פרטיהם של בני משפחה מדרגה ראשונה של האדם שמבקשים למנות לו אפוטרופוס (ככל שידועים למבקש), ציון קרבתם לאדם ועמדתם בנוגע לבקשה שמוגשת.

    סיכום

    אפוטרופסות היא היבט חיוני בהבטחת רווחתם והגנתם של אנשים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם. על ידי הבנת סוגי האפוטרופסות, התפקידים והאחריות הכרוכים בה ותהליך מינוי אפוטרופוס, תוכלו לנווט טוב יותר בתחום המורכב הזה ולספק את התמיכה והטיפול הדרושים לאהוביכם.

    בקשה למינוי אפוטרופוס

    בקשה למינוי אפוטרופוס

    כאשר אדם נמצא במצב בו אינו יכול לנהל את ענייניו, בין אם באופן חלקי ובין אם באופן מלא, הפתרון לכך הוא מינוי אפוטרופוס, זאת במידה שלא חתם קודם לכן על מסמך ייפוי כוח מתמשך בו הוא מייפה את כוחו של אדם אחד או יתר לטפל בענייניו בעתיד כשלא יהיה מסוגל לכך. כל עוד לא נערך  מסמך כזה ימונה לו אפוטרופוס. הצורך במינוי האפוטרופוס יכול להגיע מסיבות שונות, כמו גיל מבוגר, מחלה כרונית, צרכים מיוחדים או קטינים ללא הורים/ ללא הורים כשירים.

    כיצד נעשה מינוי אפוטרופוס?

    לרוב, אפוטרופוס יהיה אדם הקרוב לאדם עבורו הוא ממונה. כאשר מדובר על קשישים, לרוב ימונה אחד מילדיהם בתור אפוטרופוס או בן/ בת הזוג אם הם כשירים ומעוניינים בכך. כאשר אדם הוא ערירי או ללא קרובי ממשפחה המעוניינים להתמנות לתפקיד ימונה אפוטרופוס חיצוני אשר מחויב להכיר את החסוי ככל שניתן ולפעול תמיד לטובת החסוי. מינוי אפוטרופוס מתחיל בהגשת בקשה מטעם המעוניין להתמנות לתפקיד לבית המשפט לענייני משפחה באזור מגוריו. לבקשה יש לציין פרטים כמו שמו ומספר זהותו של החסוי, שמות קרוביו מדרגה ראשונה, הנימוקים לצורך למנות אפוטרופוס והאם הבקשה היא למינוי אפוטרופוס כללי או לעניין מסוים והאם מדובר על מינוי זמני או קבוע. יש לציין את עמדת האדם העומד להיות חסוי לגבי העניין ואם לא ניתן לציין את עמדתו בשל אי כשירותו לכך, יש לציין את עמדת קרובי משפחתו מדרגה ראשונה.

    סוגים שונים של אפוטרופסות

    מינוי אפוטרופוס יכול להיות מינוי כללי, כך שהאפוטרופוס מטפל בכל ענייני החסוי. לרוב כאשר עולה הצורך למנות אפוטרופוס הוא מטפל בכל ענייני החסוי, הפן האישי ונושא הרכוש. עם זאת לעיתים יתמנה לתחום ספציפי כמו בריאות, רווחה ועוד או לחילופין לטפל בענייני רכוש בלבד. אפוטרופוס יכול להתמנות לצורך טיפול בנושא מסוים ובאופן זמני, למשל לטיפול במהלך כבד משקל כמו ניתוח מורכב או טיפול בנכס. כל הקשור לטיפול באפוטרופסות, בין אם המינוי ובין אם התנהלות בהמשך דורש השקעה מצד הממונה, כולל דיווחים ועמידה בתנאים שמציב החוק. כדי לטפל בדברים ביתר קלות מומלץ להתייעץ עם עורך דין המומחה בתחום וילווה את העניין לפחות מהפן המשפטי.

    עו"ד מיה סגל ויסהוז היא עו"ד בעלת ניסיון רב בכל הקשור לאפוטרופסות ומלווה את לקוחותיה במקצועיות ותוך מתן יחס אישי לכל לקוח. מוזמנים ליצור קשר.

    כיצד נעשה מינוי אפוטרופוס?

      עוד בנושא

      מסמך הבעת רצון
      להמשך קריאה
      תומך בקבלת החלטות
      להמשך קריאה
      מינוי אפוטרופוס לבגיר עם צרכים מיוחדים
      להמשך קריאה
      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן