לתכנן את העתיד כבר היום! ההליך היחיד שמאפשר לכם להשאיר את השליטה בעתידכם בידיים שלכם!
רובנו מעדיפים לדחות את המחשבה על שינויים בריאותיים ומנטליים אצל הורינו, בני משפחה ואנו עצמנו. זו הסיבה שהמונח ייפוי כוח מתמשך אינו מוכר לרבים, אך חשוב להיות מודעים למהפכה בתחום האפוטרופסות.
- החתימה על ייפוי כוח מתמשך מתבצעת בעת שהאדם כשיר.
- ייפוי הכוח ייכנס לתוקף כאשר הממנה יאבד את יכולתו לקבל החלטות בעניינו.
- מהלך זה מגן על רצונו של הפרט ושומר כמה שאפשר על האוטונומיה שלו.
- ייפוי כוח מתמשך יופעל רק כאשר הממנה מאבד מכשירותו, אז יהיה על מיופי הכוח, שהוא בחר ומינה מבעוד מועד, לפעול על פי הוראותיו שניתנו מראש בייפוי הכוח המתמשך, וסמכותם לא תפקע אלא תתמשך.
- פעולות מיופי הכוח כפופות לחובה לשתף וליידע את נותן ייפוי הכוח עד כמה שניתן. החוק במתכונתו החדשה כולל מערכת איזונים ובלמים, שנועדו לשים את האדם וכבודו במרכז.
מה זה ייפוי כוח מתמשך? מאפשר לנו להיות בשליטה גם כשאנו מאבדים מכשירותנו
ניתן למנות כמיופה כוח רק מי שמלאו לו 18 שנים באמצעות טופס ממוחשב.
מהלך זה מסדיר החלטות בנוגע לעניינים אישיים הנוגעים לכל מישורי רווחתו של האדם הממנה, כמו צרכיו במהלך היום יום, היכן יגור, החלטות בריאותיות, עניינים גופניים, נפשיים וחברתיים, ובנוגע לרכושו של האדם.
מדוע אדם בעל עסק (ע.מ / חברה משפחתית / שותפות / חברה בע"מ) חייב לערוך ייפוי כוח מתמשך ?
חתימה על ייפוי כוח מתמשך, כמוגדר בחוק, מאפשרת לנו להפקיד סמכויות רבות בידי ממונה שאנו ממנים, ולא להגיע למצב שבו באופן אוטומטי העסק שבבעלותינו מוקפא כי אנחנו הפכנו לבלתי כשירים.
ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף רק כשהממנה אינו יכול יותר להחליט עבור עצמו. במקרה כזה עובר ניהול העסק לאדם, אחד או יותר, שמונו על ידי הממנה בהיותו צלול.
הממנה יכול למנות את מיופי שכוח שיקבלו החלטות בניהול השוטף של העסק, לרבות העסקת עובדים ותשלומי משכורות. מומלץ מאוד לפרט ככל שניתן את ההתנהלות על מנת שלא לייצר חיכוכים מיותרים.
מה כדאי לכתוב במסגרת ייפוי כוח מתמשך?
עניינים מסוימים כדאי לציין בנפרד במסגרת מתן ייפוי כוח מתמשך, ולהגדיר באופן מדויק האם מיופה הכוח מוסמך לקבל בהם החלטות. כך במקרה של זכות הצבעה באסיפה הכללית של החברה.
אם האדם מכהן כדירקטור בחברה – חובה להתייחס לכך בייפוי הכוח, ולקבוע בייפוי הכוח מי יחליף את הדירקטור במקרה של אי כשירות.
יתר על כן, אם יש בבעלותכם מניות – חובה להתייחס לנושא זה בייפוי הכוח המתמשך.
חשוב מאוד לא לשכוח לסנכרן בין ההוראות בייפוי הכוח המתמשך לבין מסמכי החברה.
השקעת כספי הממנה: האם למיופה הכוח מותר להשקיע את הכסף?
ככל שהממנה לא קובע במסגרת הנחיות מקדימות בייפוי הכוח המתמשך כיצד יושקעו כספיו, כספי הממנה יושקעו בהתאם לתקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (דרכים להשקעת כספי חסוי), התש"ס-2000.
אין צורך בקבלת אישור בית המשפט לפעולות השקעה בכספי הממנה בסכום שאינו עולה על מיליון ₪ בכל אחד מהמקרים שלהלן:
- ההשקעה היא בהתאם להנחיות מקדימות של הממנה בייפוי הכוח המתמשך;
- אם אין הנחיות מקדימות לעניין זה – ההשקעה היא לפי הוראות תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (דרכים להשקעת כספי חסוי), התש"ס-2000. תיקון לתקנות אלה צפוי בעתיד הלא רחוק, ותיכלל בו הסדרה עדכנית ורלוונטית לסוגיה פרטנית זו.
אף שהחוק אינו קובע כיום (נכון לתאריך 11/2023) כיצד יושקעו כספים של הממנה בסכומים גדולים, עמדת האפוטרופוס הכללי היא כי התנהלות סבירה של מיופה הכוח מחייבת שיפנה לקבלת אישור והוראות מבית המשפט לגבי ביצוע ההשקעה בכל אחד מהמקרים שלהלן:
- ההשקעה הינה בסכום העולה על מיליון ₪, וזאת אף אם ניתנו הנחיות מקדימות להשקעה מסוג זה;
- ההשקעה, בכל סכום שהוא, שאיננה בהתאם להנחיות המקדימות של הממנה בייפוי הכוח;
- לא נקבעו הנחיות מקדימות בעניין זה בייפוי הכוח, וההשקעה אינה בהתאם לתקנות ההשקעה